Herontdek een Belgische klassieker: witloof gratin met Maredsous®. Zacht gestoomde witloof, omhuld in een kaassaus met Maredsous®, vervolgens gegratineerd in de oven voor een uitzonderlijk Belgische smaak.
Gegratineerde witloof
Aantal
-
+
Voorbereidingstijd
45
minuten
Bereidingstijd
50
minuten
Prijs categorie
€
Ingrediënten
- 700 g Maredsous® Terrine Smeerkaas Dubbelroom
- 500 g Maredsous® Tradition Blok met korst
- 12 kg witloof
- 400 g boter
- 400 g bloem
- 7 l melk
- 300 g eigelen
- 400 g geraspte Gruyère
- 7 kg witte ham
- 5 g nootmuskaat
- zout en peper
Bereiding
- Bereid de witloof voor en stoom ze gedurende 30 minuten.
- Maak de Mornay-saus: bereid een roux met boter en bloem. Voeg, zodra de roux afgekoeld is, de kokende melk toe en kook tot het dikker wordt. Werk af door de eidooiers, Maredsous® Terrine Smeerkaas Dubbelroom, gruyère, zout, peper en nootmuskaat toe te voegen.
- Snijd de witloof doormidden en rol ze in een halve plak ham.
- Bedek met de Mornay-saus. Gebruik een kaasrasp om de Maredsous® Tradition Blok met korst te raspen en strooi dit over het oppervlak van de schotel. Bak ongeveer 20 minuten op 190°C in de oven.
Tip van de chef:
Voor een beter resultaat, kook de witloof de dag ervoor en laat ze een hele nacht uitlekken. Je kunt ook 2 liter melk vervangen door 2 liter kookvocht van de witloof.