De agrofoodsector speelt een sleutelrol in het garanderen van een duurzame voedselvoorziening in voldoende hoeveelheden om tegen 2050 meer dan 10 miljard mensen te voeden. De sector moet echter een zware strijd leveren met ontmoedigende obstakels zoals bodemerosie, waterstress en de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor bijna een derde van de wereldwijde koolstofuitstoot. Als het gaat om het aanpakken van deze uitdagingen, vertegenwoordigt voedsel een groot deel van de oplossing, maar er is moed nodig om het bedrijfsmodel te veranderen.
Duurzame en regeneratieve landbouw bevorderen
Bij Bel zijn we vastbesloten om als katalysator te fungeren bij het stimuleren van de voedseltransitie en het transformeren van landbouwpraktijken.
Landbouw wordt vaak gezien als een deel van het probleem, maar hier bij Bel zijn we ervan overtuigd dat het de oplossing kan zijn. Dit betekent dat de processen voor het produceren van onze ingrediënten een positieve invloed moeten hebben op het milieu en de mensen door actief bij te dragen aan het behoud van biodiversiteit en het tegengaan van klimaatverandering.
We zijn ervan overtuigd dat regeneratieve landbouw de positieve impact zal creëren waar we allemaal naar op zoek zijn!

Regeneratieve landbouw als oplossing
Regeneratieve landbouw verwijst naar een reeks landbouw- en begrazingspraktijken die heel wat voordelen bieden:

Actie ondernemen om duurzame inkoopmethoden voor onze grondstoffen te omarmen
Onze ecosysteemgerichte aanpak
Als actieve kracht in het voedselecosysteem hebben we de verantwoordelijkheid om onze partners in de melk- en productiesector te ondersteunen en te helpen om hun praktijken te herzien en regeneratieve methoden te gebruiken.
Daarom richten we ons al jaren op de transformatie van landbouwmodellen, met name door ons handvest voor een duurzame upstream zuivelsector dat we samen met WWF France hebben ondertekend en onze beslissing om appels te betrekken van ecologisch verantwoorde boomgaarden.
Nu willen we onze beloften naar een hoger niveau tillen. Met de hulp van WWF Frankrijk en Earthworm Foundation hebben we een wereldwijde reeks richtlijnen voor regeneratieve landbouw ontwikkeld die zich richten op de drie belangrijkste pijlers van duurzame ontwikkeling: milieu, maatschappij en economie.
Deze overkoepelende aanpak richt zich op zes hoofddoelen: de gezondheid van de bodem behouden, koolstofvastlegging aanmoedigen en emissies beperken, de biodiversiteit verbeteren, de waterkwaliteit verhogen en tegelijkertijd het waterverbruik verminderen, het gebruik van inputs terugdringen en ervoor zorgen dat boerderijen economisch levensvatbaar zijn.
We zetten ons in om boeren te ondersteunen bij de overgang naar milieuvriendelijkere praktijken. Met dit doel voor ogen werken we eraan om rekening te houden met de specifieke kenmerken van elke regio en landbouwsector. We bieden boeren de ondersteuning, middelen en kennis die ze nodig hebben om meer verantwoordelijke praktijken toe te passen met als doel onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties.
Melk
In samenwerking met WWF France en Earthworm Foundation zet de Bel Group zich actief in voor een duurzamere melkbevoorradingsketen door duurzaam beheer te combineren met innovatieve landbouwpraktijken.
Naast het leiden van projecten om zijn koolstofvoetafdruk te verkleinen en zijn duurzaamheidsprestaties te verbeteren, heeft Bel een aantal proefprojecten voor regeneratieve landbouw geleid in de Verenigde Staten en Portugal (vasteland en de Azoren).
Deze projecten zijn gericht op het toekomstbestendig maken van een milieuvriendelijke en sociaal levensvatbare melkvoorzieningsketen. Klik hier voor meer informatie over onze initiatieven voor een duurzame zuivelindustrie.


Fruit
Bel is ook actief op de markt van gezonde fruitsnacks met de merken Pom’Potes® en GoGo squeeZ®. We streven er duidelijk naar om het beste fruit aan te bieden en tegelijkertijd duurzame landbouwpraktijken te promoten. We zijn er vast van overtuigd dat de kwaliteit van onze producten te danken is aan de toeleveringsketen van onze grondstoffen. Daarom nemen we al enkele jaren maatregelen om ervoor te zorgen dat onze inkooppraktijken steeds verantwoordelijker en duurzamer worden.
- In Frankrijk zijn al onze verse appels afkomstig van gecertificeerde ecologisch verantwoorde boomgaarden.
- In de Verenigde Staten is 23% van onze verse appels biologisch.
Om de lat nog hoger te leggen, hebben we in 2023 in Frankrijk een aantal proefprojecten voor regeneratieve landbouw voor appels gelanceerd in samenwerking met Biosphères, en deze projecten zullen begin 2024 in de Verenigde Staten worden herhaald in samenwerking met Understanding AG.
Plantaardige ingrediënten
Duurzaam inkopen is extreem belangrijk voor onze Groep. Daarom doen we er alles aan om de plantaardige ingrediënten die in onze producten worden gebruikt zorgvuldig te selecteren om ontbossing tegen te gaan, onze ecologische voetafdruk te verkleinen en de biodiversiteit te beschermen. Met dit doel voor ogen hebben we een aantal gemeenschappelijke verplichtingen gedefinieerd voor de inkoop van alle plantaardige ingrediënten die door de Groep worden gebruikt.
Ten eerste mogen ingrediënten op plantaardige basis geen genetisch gemodificeerde organismen bevatten, mogen ze niet worden ontbost, moeten ze voldoen aan bepaalde ethische praktijken en moeten ze afkomstig zijn van leveranciers en sectoren die ethische bedrijfsprincipes naleven. Ten tweede worden deze ingrediënten geclassificeerd op basis van het land van herkomst, zodat de specifieke risico’s kunnen worden vastgesteld en beheerst. Tot slot moedigen we waar mogelijk het gebruik aan van ingrediënten die de basisprincipes van regeneratieve landbouw respecteren of die afkomstig zijn van biologische bronnen.

Om nog een stap verder te gaan… heeft de Belgroep zijn engagement versterkt door een beweging te lanceren om de landbouwovergang vooruit te stuwen.
- Alle melk en appels die worden gebruikt in Bel’s producten zullen tegen 2030 afkomstig zijn van regeneratieve landbouw en dit proces zal tegen 2035 worden uitgebreid naar alle belangrijke grondstoffen.
- De Alliantie voor regeneratieve landbouw werd gelanceerd in 2023.
Alliantie voor regeneratieve landbouw
Als het gaat om het leiden van een grote en langdurige verandering in landbouwpraktijken, is Bel ervan overtuigd dat het van vitaal belang is om de steun te verwerven van alle belanghebbenden in de agrovoedingssector, waaronder coöperaties, boeren, kwekers, distributeurs, deskundigen, ngo’s en consumenten. Daarom heeft Bel besloten om de Alliantie voor Regeneratieve Landbouw op te richten:

De Alliantie richt zich op het uitwisselen en delen van best practices op het gebied van regeneratieve landbouw. Klik hier voor meer informatie.



