Vandaag hebben we onszelf het ambitieuze doel gesteld om onze netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 met een kwart te verminderen , in onze hele waardeketen (een doel dat is gevalideerd door het Science-Based Targets-initiatief, in lijn met het traject van +1,5°C waarmee we kunnen bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs) en koolstof te integreren als instrument om onze activiteiten te sturen.
Voor de planeet
In februari 2022 kondigde de Bel Group aan dat het zijn koolstofreductiedoelstelling zou verhogen om de opwarming van de aarde te helpen beperken tot minder dan +1,5°C.

Samenwerken met onze partnerboeren
Bel werkt al jaren aan het verminderen van zijn koolstofvoetafdruk in de hele waardeketen en werkt nauw samen met zijn melkproducenten om duurzamere landbouwpraktijken te ontwikkelen. In 2023 heeft de groep zijn Upstream Dairy Charter herzien op basis van drie belangrijke pijlers:
- Boeren/partners
- Dierenwelzijn
- Regeneratieve landbouw
Alle initiatieven die in het kader van deze pijlers worden uitgevoerd, dragen bij aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk van onze upstream zuivelactiviteiten, die tot doel hebben de broeikasgasemissies tegen 2035 met 50% te verminderen ten opzichte van 2017 (CO2 eq kg intensiteit / kg gestandaardiseerde melk).
De Groep heeft nieuwe verplichtingen en initiatieven aangekondigd:
- 100% van de melk en appels van regeneratieve landbouw tegen 2030.
- Vrijwillige inzet in Slowakije en Frankrijk van het voedingssupplement Bovaer® om de methaanuitstoot van koeien te verminderen.
Als onderdeel van ons Upstream Dairy Charter, ontwikkeld in samenwerking met WWF Frankrijk, moedigen we melkproducenten aan om de impact van hun activiteiten op het milieu te beperken: bevordering van begrazing in landen met traditionele begrazingspraktijken, gebruik van lokaal veevoer, ontwikkeling van koolstofevaluaties op boerderijen, bewustmaking van waterbeheer, proefprojecten in agroforestry, enz.
Een aanvullend plantaardig aanbod ontwikkelen
In een tijd van aanhoudende groei van de wereldbevolking, die tegen 2050 naar verwachting meer dan 9 miljard zal bedragen, zijn we ons ook bewust van de noodzaak om de dierlijke en plantaardige voedselbronnen te diversifiëren en in evenwicht te brengen en tegelijkertijd de hulpbronnen van onze planeet te beschermen, zoals aanbevolen in het IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change).
De Groep heeft ook besloten om verder te kijken dan zijn traditionele kaasactiviteiten, door in 2016 MOM over te nemen, een specialist in fruitcompotes, en door zijn uitbreiding naar de groentesector aan te kondigen met de lancering van zijn merk Nurishh® in 2019. In 2021 toonde een levenscyclusanalyse, uitgevoerd in samenwerking met het adviesbureau Quantis, aan dat sommige plantaardige producten van het merk Nurishh® een vier keer lagere koolstofimpact hebben dan hun zuivelequivalent.
In 2022 kondigde de Groep de lancering aan van Babybel® op plantaardige basis in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada, een paar maanden eerder voorafgegaan door de lancering van Boursin® op plantaardige basis in de Verenigde Staten en Frankrijk.
De Groep wil actief zijn in drie complementaire domeinen: zuivel, fruit en groenten, met als doel “gezondere en meer verantwoorde voeding voor iedereen” aan te bieden.

Actie ondernemen op onze productielocaties op het gebied van transport
Op onze eigen industriële locaties hebben we ambitieuze doelen gesteld om het energieverbruik te verminderen en het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen te ontwikkelen. De Groep heeft zich ertoe verbonden om de uitstoot van broeikasgassen door zijn fabrieken tegen 2035 met 75,6% te verminderen in vergelijking met 2017 (gevalideerde SBTI-doelstelling).
Sinds 2020 werkt Bel samen met STEF in het kader van het FRET 21-programma in Frankrijk, een multistakeholderinitiatief om de broeikasgasemissies van het stroomafwaartse transport te helpen verminderen door middel van verschillende hefbomen, met name multimodaal transport, vullingsgraad van vrachtwagens en groene brandstoffen. Hierdoor konden we onze emissies in 2022 met 3,5% verminderen (ten opzichte van 2020).
STEF is onze nummer 1 partner in Europa. Het was dan ook vanzelfsprekend dat we samen actieplannen zouden identificeren om onze impact te verminderen. We hebben een aantal gebieden geïdentificeerd die voor verbetering vatbaar zijn, variërend van palletoptimalisatie tot vrachtwagenchauffeurspraktijken. Dit is in de praktijk gebracht door onze gezamenlijke inzet voor het Lean&Green-programma, waardoor onze CO2-uitstoot in 2023 (ten opzichte van 2020) in Portugal met 30% en in Spanje met 20% is verminderd.


Actie op onze verpakkingen
Omdat onze impact niet stopt bij de productiefase, proberen we de impact van verpakkingen te verminderen, voedselverspilling tegen te gaan en actief bij te dragen aan een circulaire economie. Daarom hanteert de Groep een ecodesignbenadering tijdens de hele levenscyclus van haar producten om de juiste balans te vinden tussen de vele voordelen van de portie, waaronder de strijd tegen voedselverspilling, en duurzaam verpakkingsbeheer.
- “Afwijzen” van onnodige elementen en afval;
- “Verminder” het gebruik van materialen en voedselafval;
- “Zoveel mogelijk hergebruiken en afval hergebruiken voor menselijke of dierlijke consumptie;
- “Herstel” hulpbronnen door gerecyclede of hernieuwbare materialen te gebruiken;
- “Recycle” verpakkingen.
Strijd tegen voedselverspilling
Op dit moment wordt 40% van het voedsel dat we produceren nooit opgegeten, met grote gevolgen op sociaal, economisch en milieugebied. Deze voedselverspilling genereert 10% van de totale uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteit.
Als onderdeel van een circulaire economie zet de Bel groep zich in om voedselverlies en -verspilling in de hele waardeketen te verminderen. Het kenmerkende eenpersoonsformaat van de groep zorgt voor een optimale bewaring en biedt consumenten precies de juiste hoeveelheid. In samenwerking met Too Good To Go maakt Bel consumenten bewuster van de houdbaarheidsdatum om verspilling te voorkomen.
Bovendien heeft de groep zich aangesloten bij het 10x20x30 initiatief, dat tot doel heeft voedselverspilling in zijn activiteiten te halveren tegen 2030 (vs. 2021). Bel streeft naar nul vernietiging van eetbare producten en 100% terugwinning van voedselafval als vernietiging onvermijdelijk is.
