Kaas als snack
Veranderende Belgische context
Tussendoortjes eten is zelden een goed idee. Maar er bestaan alternatieven om jezelf te verwennen terwijl je voor je gezondheid zorgt.
Een enquête uitgevoerd in 2023 door onderzoeksbureau Ipsos* in opdracht van Bel toont aan dat meer dan één op de twee Belgen aangeeft minstens één keer per dag tussen de maaltijden door te eten. Wat betreft het beste moment voor een snack, blijkt de middag veruit het favoriete moment van de Belgen om een tussendoortje te nemen (48%).
Het tussendoortje is vaak niet evenwichtig, terwijl het wel nuttig kan zijn. Dit is wat de snack-enquête van Food in Action onthult, de referentie op het gebied van voeding voor zorgprofessionals in België sinds 13 jaar, met een netwerk van meer dan 6500 diëtisten in België. Uit deze enquête blijkt ook dat kaas perfect een plaats kan vinden in een nuttige snack, mits er aandacht is voor de porties.
Onderzoek uitgevoerd op n=1000 met representativiteit van talen, geslachten, regio’s, leeftijden en opleidingen
De plaats van het tussendoortje en het nut van kaas
Franstaligen en Nederlandstaligen zijn het erover eens welke twee voedingsstoffen prioriteit moeten krijgen in een tussendoortje: vezels staan bovenaan, gevolgd door eiwitten. Op de derde plaats komen de koolhydraten voor de Franstaligen en vitamine C voor de Nederlandstaligen. Deze antwoorden komen goed overeen met de voedingsgroepen die vaak de basis vormen van een uitgebalanceerd tussendoortje, namelijk een fruit, een volkoren graanproduct en een zuivelproduct.
Wat betreft zuivelproducten zijn voedingsprofessionals het eens over de belangrijkste voordelen, namelijk de bijdrage van calcium en eiwitten. Maar aan de andere kant beschouwen ze de suikers, vetten en het gebrek aan vezels als nadelen.
Wat zeggen de diëtisten?
De ondervraagde professionals beschouwen zuivelproducten als een aanbevolen tussendoortje in veel situaties, zowel voor kinderen als volwassenen. Meer specifiek zijn ze het erover eens dat zuivel een plek heeft bij een volwassene die tussen twee maaltijden door honger heeft (76% van de Nederlandstaligen, 73% van de Franstaligen).
Voor kaas beschouwt meer dan 73% van de Franstaligen en 55% van de Nederlandstaligen kaas als een tussendoortje naar keuze. Wat betreft de doelgroepen voor wie kaas een tussendoortje van keuze is, noemen de professionals als eerste volwassenen, evenals mensen met overgewicht/obesitas.
Dus “ja”, kaas kan zeker een plek vinden in een nuttige snack. Uiteraard moet de portie in de gaten worden gehouden, zodat de inname van vetten en energie onder controle blijft…
Kaas biedt vele voordelen om plezier en balans in het tussendoortje te combineren. Maar dan moet de portie wel goed afgestemd zijn. Met Mini Babybel® is het een eitje: voor zowel jong als oud!
Een bron van hoogwaardige eiwitten, een natuurlijke bron van calcium, zonder toegevoegde suikers, kaas heeft verschillende voordelen om meer balans in je tussendoortje te brengen.
Laat je verleiden door Mini Babybel® en La Vache qui rit®!
Mini Babybel® biedt nog meer voordelen voor professionals in de foodservice. Het is geportioneerd en is gemakkelijk een tussendoortje voor zowel kinderen als volwassenen. Individueel verpakt, is het gemakkelijk te verdelen en te transporteren, en kan het tot 8 uur buiten de koelkast blijven dankzij de iconische rode wasomhulling. De voedingswaarde is ideaal voor professionals die op zoek zijn naar een compleet voedingsprofiel in een kaas.
Veelzijdig en voedzaam, La Vache qui Rit® is een bron van eiwitten en geschikt voor vegetarische diëten. Het voorverpakte formaat per portie stelt horeca-professionals in staat tijd te besparen, de noodzakelijke voedingswaarde aan hun klanten te bieden en een praktisch product te hebben dat gemakkelijk te transporteren is.
Dus, combineer het nuttige met het aangename door te denken aan Mini Babybel® of La Vache qui rit® als tussendoortje.