Ontmoet een veganistische chef

Sterrenchef Yolan Bamps is de eigenaar en oprichter van het gerenommeerde veganistische restaurant Lento in Hasselt, België. Gepassioneerd door de veganistische keuken, zegt hij dat zijn belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat zijn klanten altijd dezelfde culinaire ervaring hebben als in een vlees- of visrestaurant.

En het werkt! Vanwege de grote vraag naar zijn gerechten staat Yolan op het punt een tweede restaurant te openen in Antwerpen. Hij is ook de auteur van het kookboek “Vegan, Zoals Je Het Nooit Hebt Geproefd.”

YOLAN BAMPS, EEN VISIE VAN VEGAN CHEF

Het is een opwindende periode voor veganistische chefs, aangezien steeds meer mensen kiezen voor een flexitarisch, veganistisch of vegetarisch dieet, wat tal van mogelijkheden biedt om nieuwe smaken, texturen en aroma’s in de plantaardige wereld te verkennen en te ontwikkelen. « Ik kook voor iedereen, zowel voor vleeseters als voor veganisten. Meer dan de helft van de mensen die in mijn restaurant eten, volgt geen veganistische levensstijl, dus het is een geweldige kans voor hen om te ontdekken hoe heerlijk plantaardige gerechten kunnen zijn. Ik wil hen laten zien dat ze echt helemaal niets hoeven op te geven. »

– Yolan Bamps –

Lento

LE MARCHÉ DU SÉJOUR

Selon le chef Yolan Bamps, les chefs végétaliens ont aujourd’hui beaucoup plus de choix en matière de bons produits à base de plantes. Il dit qu’il était beaucoup plus difficile d’être un chef végétalien à ses débuts car les options étaient très limitées.

En fait, son plus grand défi est désormais de rester à la pointe du marché, qui évolue si rapidement. Son objectif est de toujours proposer quelque chose de nouveau à ses clients afin qu’ils puissent savourer quelque chose d’unique lorsqu’ils viennent dans son restaurant.

Lorsqu’il crée de nouveaux plats végétaliens, le chef Yolan Bamps aime commencer par un légume de saison et explorer comment il peut l’utiliser pour créer un plat original. Il s’inspire des réseaux sociaux et d’autres chefs végétariens. Des ingrédients de haute qualité et polyvalents jouent un rôle crucial dans ce processus culinaire créatif.

cashew mozzarella

INGRÉDIENT PRÉFÉRÉ

Le chef Yolan Bamps fabrique lui-même sa mozzarella de cajou et affirme que c’est son ingrédient préféré en raison de son goût délicieux et de sa polyvalence. Il l’utilise dans les trois plats de son menu. Par exemple, pour préparer des entrées telles que la salade caprese, de délicieuses pizzas végétaliennes et des desserts tels que le cheesecake. Il est également très nutritif, ce qui est très important dans la cuisine végétalienne et l’utilisation d’ingrédients de qualité, explique le chef Yolan.

Il est également fan du produit Nurishh Camembert Style, qu’il décrit comme « très savoureux ». Le chef Yolan Bamps affirme que ce produit lui permet de donner à ses plats une véritable touche gastronomique et qu’il aimerait trouver d’autres fromages végétaux haut de gamme comme celui-ci.

LE FROMAGE : UN ÉLÉMENT IMPORTANT DANS DES PLATS À BASE DE LÉGUMES ÉTONNANTS

Les fromages alternatifs jouent un rôle majeur dans la cuisine végétale, mais la qualité des produits actuellement disponibles varie énormément, selon le chef Yolan Bamps.

Si le fromage végétal fond trop, il devient gras, tandis que s’il ne fond pas assez, il est difficile à mâcher et a une texture caoutchouteuse très désagréable. Un autre problème qu’il rencontre régulièrement est l’arôme artificiel que possèdent de nombreux fromages végétaux.

Le chef Yolan Bamps n’utilise jamais de fromage végétal dans sa forme finale dans son restaurant. Il préfère l’utiliser comme ingrédient pour les sauces, les croûtes et les miettes de ses plats.

cheese

DE MARKT VOOR BLIJVEN

Veganistische chef-koks hebben tegenwoordig veel meer te kiezen als het gaat om goede plantaardige producten om mee te werken, volgens chef-kok Yolan Bamps. Hij zegt dat het veel moeilijker was om een veganistische chef-kok te zijn toen hij begon, omdat de opties zo beperkt waren.

In feite is zijn grote uitdaging nu om de markt voor te blijven, omdat die zich zo snel ontwikkelt. Zijn doel is om zijn gasten altijd iets nieuws te bieden zodat ze iets unieks kunnen proeven als ze naar zijn restaurant komen.

Bij het ontwikkelen van nieuwe veganistische gerechten begint chef-kok Yolan Bamps graag met een seizoensgroente en onderzoekt hij hoe hij deze kan gebruiken om een origineel gerecht te creëren. Hij laat zich inspireren door sociale media en andere plantaardige chef-koks. Hoogwaardige en veelzijdige ingrediënten spelen een cruciale rol in dit creatieve culinaire proces.

cashew mozzarella

FAVORIET INGREDIËNT

Chef-kok Yolan Bamps maakt zijn eigen cashewmozzarella en zegt dat het zijn favoriete ingrediënt is vanwege de geweldige smaak en de veelzijdigheid. Hij gebruikt het in alle drie de gangen van zijn menu. Bijvoorbeeld om voorgerechten te maken zoals de salade Caprese, heerlijke veganistische pizza’s en desserts zoals cheesecake. Het is ook erg voedzaam, iets wat erg belangrijk is als het gaat om de veganistische keuken en het gebruik van kwaliteitsingrediënten, aldus chef-kok Yolan.

Hij is ook een fan van het Nurishh Camembert Style product en beschrijft het als “erg lekker”. Chef-kok Yolan Bamps zegt dat het hem helpt om een echt gastronomisch randje aan zijn gerechten te geven en dat hij graag meer van dit soort premium plantaardige kazen wil vinden.

KAAS: EEN BELANGRIJK ELEMENT IN GEWELDIGE PLANTAARDIGE GERECHTEN

Alternatieve kaas speelt een grote rol in de plantaardige keuken, maar de kwaliteit van de producten die momenteel verkrijgbaar zijn, verschilt enorm volgens chef-kok Yolan Bamps.

Als het plantaardige kaasproduct te veel smelt, wordt het vet, terwijl als het niet genoeg smelt, het moeilijk te kauwen is met een zeer onaangename, rubberachtige textuur. Een ander probleem waar hij regelmatig tegenaan loopt, is de kunstmatige smaak die veel plantaardige kazen hebben.

Chef-kok Yolan Bamps gebruikt een plantaardige kaas nooit in zijn uiteindelijke vorm in zijn restaurant. In plaats daarvan gebruikt hij het liever als ingrediënt voor sauzen, korsten en kruimels voor zijn gerechten.

cheese